Keitä me olemme

Soitinrakentajamestari Ari-Pekka Paasonen

AP PaasonenAloitin soittamisen valokuvin todistettavasti noin 2 v. iässä pianolla. Pianosta siirryin nopeasti kielisoittimiin aloittaen kitaransoittoharrastuksen setäni rakentamalla orkesterikitaralla. Mandoliini tuli mukaan myöhemmin.

Lukion jälkeen 80-luvun lopulla opiskelin yliopistossa kemiaa, matematiikkaa ja filosofiaa reilun kolmanneksen fil. kandidaatin tutkinnosta. Lievän motivaatiokriisin jälkeen vaihdoin alaa ja pääsin Ikaalisten soitinrakennuskouluun 1991. Siellä minua opettivat mm. soitinrakentajamestari Rauno Nieminen ja mestarit ilman titteliä Matti Nevalainen, Jyrki Pölkki sekä Kari Nieminen.

Soitinrakennuksesta tuli ammattini, kun perustin Soitinpaja Jasesoin yhdessä Jukka Melametsän kanssa 1994. Melametsän lähdettyä 1995 Kokkolaan soitinkorjaajaksi ja kitarasankariksi olen toiminut itsenäisenä yrittäjänä.

Verstastyön ohella olen opettanut soitinrakennusta kansalaisopistoissa, luennoinut musiikkioppilaitoksissa ja ammattikorkeakoulussa sekä työskennellyt soitinrakennusalan näyttötutkintojen parissa arvioijana ja kehittäjänä.

Keväällä 2007 valmistuin näyttötutkintomestariksi ja 2009 suoritin soitinrakentajamestarin tutkinnon.

Olen 20 vuoden aktiivisen soitinrakennusurani aikana perehtynyt satoihin loistaviin instrumentteihin ja yrittänyt oppia niistä jotakin siitä, kuinka kitara ja mandoliini toimivat ja kuinka niiden sointiin ja soitettavuuteen voi vaikuttaa. Tämä alati karttuva pääoma on mukana aina rakentaessani uusia soittimia. Ja jokainen uusi soitin opettaa yhä lisää.

 

 

 

 

 

 

 

Avoinna

Ma-to15-17.00

Yhteystiedot

Soitinpaja Jasesoi
Soitinrakentajamestari A-P Paasonen
Rajakatu 30 A
40200 Jyväskylä
Puh. +358 50 344 3195
+358 40 509 5880

Kadulla pysäköintikiekkopaikkoja.

Email ap.paasonen@jasesoi.fi